COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, December 7, 2016

Kak Neen Jadik MUA!


Sekarang nie tengah musim org pompuan giler ngan makeup.. aku tak tahu lah berapa lama bende nie akan bertahan sebab zaman skg nie kan zaman trending.. satu2 bende yg naik tu adelah secara bermusim.. hehe..


To be honest aku nie bukan lah seorang yg gilerkan makeup sgt... but yet tak dinafikan yg aku suke bermakeup.. tapi style makeup aku simple2 jer lah... takde heavy makeup pun.! Aku jadik terjebak ngan makeup nie pun sebab dulu waktu kat fakulti dah terbiasa ngan grooming jadik seksitary.. so basic makup tu perlu... hehe..


Sekarang tengah musim makeup artis (MUA) famous amous kat media social.. ramai MUA yg buat tutorial live update dekat FB.. aku sekali sekala terlayan jugak lah video tutorial tu... kadang tu layan tutorial kat youtube jugak.. hehe.. en.teman dah banyak kali suruh aku attend class MUA... dia ckp aku ade bakat jadik MUA.. Cuma kene asah bakat jer.. adoii.. dulu dia push aku suruh buat business tudung.. now dia push aku nak jadik MUA plak dah kekdahnya.. org tua tu memang.. dia pandai push aku jer.... ggggrrrrrrrrrr!!


Tapi alhamdulillah laa.. dlm pada dia push2 aku buat online business tudung.. tak sangka berjaya jugak tertubuhnya Naazaneen Faiqa by NeenaAnuar niee.. so lepas nie adekah akan tertubuhnya pulak satu lagi cabang business Kak Neen bakal menjadik MUA ??? MUAahahahahahhaha....


Entah lah.. buat masa nie aku belum ade keinginan nak join kelas MUA lagi.. esok lusa tak tahu lah kan macam mana.. Cuma skg nie aku tengah asah skill makeup kat muka sendiri jer dulu.. hehe.. aku all these while bile makeup takde buat apa2 teknik pun.. just a plain makeup jer.. aku tepek foundation.. then aku tepek powder.. then pakai blusher.. then pakai mascara.. eyeliner.. eyeshadow.. and lipstick.. and done! Memang nan hado lah segala teknik contouring & highlighting segala bagai nie...


Tapi skg nie aku tengok kat tutorial makeup nie.. macam senang jer diaorg makeup dgn teknik contouring and highlighting niee.. maka dgn tak semena-mena aku telah pun terpedayaaa dan terjebakk utk berjinak-jinak utk berMakeOver dgn teknik makeup contouring and highlighting gituu! Hehe..


Untitled

This is my new toy! First time aku beli beauty blender, highlighter foundation, contouring powder, highlighter powder and translucent powder! Since aku punyer blusher brush dah uzur.. maka aku amik lah kesempatan utk beli blusher brush and fluffy kat Sephora! Memang rabakkkk lah jugak beli new toys nie.. tapi takpe.. sekali beli memang rabakk.. but it will last me for so many years I believe!


Untitled

Ini adelah my first touch dgn menggunakan teknik contouring and highlighting.. first time buat takot2 nak makeup.. hahaha.. takot tak menjadik.. so letak contouring and highlighting tu skit2 jer.. so tak nampak sgt shading and highlights tu...


Untitled

Yg nie adelah my second touch... tak nampak sgt effek makeup aku nie maybe sebab pencahayaan yg tak berapa nak betol waktu amik gambo selfie nie... hehe.. tapi aku still rasa makeup aku tak banyak beza pun dari my first touch up!


Untitled

This is my third touch up... haaaa.... nie baru nampak skit shading kat bahagian hidung tuu... tapi kat pipi masih kurang kelihatan contouring tekniknya... takpe2.. practice makes perfect gituu.. hehe..


Untitled

Gambar kat atas tadi tu aku selfie dekat kawasan yg terlebih cahaya.. so tu yg nampak macam KuPutih skit tuuu.. hahah.. ok gambar yg nie lebih kepada natural lighting skit.. so nampak lebih natural gituu..


Untitled

Utk makeup kali ketiga nie baru lah aku puas hati skit.. sbb boleh nampak dah shading kat bahagian hidung tu.. walaupun tak perfect.. tapi still ade lah nampak perubahan nya sedikit... takpe.. kite tengok lah lepas nie.. makeup kali yg keberapa kali entah baru aku layak utk jadik MUA gamaknya! Ahahhaa...

actually makeup aku ni tak complete sgt lagi ni sbb aku tak touch up my eyebrow.. Ok lepas ni nak kene pegi carik eyebrow pencil / mascara lah pulak.. Hahahah... And then aku tak pakai eyelashes okk.. Bulu mata tu original... Aku just gunakan curler and then letak mascara! :D

As beginner ok lah buat makeup suka suki mcm ni... Aku pun just belajar dari tutorial youtube jer... jadik lah utk asah bakat makeup kat diri sendiri.. nak makeup kan org nie aku memang tak berani lagi sebenarnya... ye lah makeup kat diri sendiri pun masih tonggang langgang.. ade hati nak makeup kat org lain.. memang idok laaa.. sumpah scaryy ok..


Tapiiii kannn...


Hari tu Kak Neen terpaksa jugak jadik MUA tau! Ahahaha.. adik sepupu aku kawin.. atas permintaan pengantin dan ibunda nyaaa yg nak kan aku jadik MUA pengantin... waimaaa... dgn ketaq2 lutut aku terpaksa lah makeup kan jugak pengantin... huhuuhu..


Dah lah malam sebelum pengantin diijabkabulkan.. tangan aku cedera dlm kejadian kebakaran nie.. bayangkan kejadian pada malam hari jumaat.. keesokkan paginya pada hari sabtu lepas subuh aku dah kene pegi makeupkan pengantin... pheww.. nasib lah yg luka di pergelangan tangan jer.. kalau kene kat jari.. tak tahu lah macam mana pengantin nak makeup on that day! Huhu..


Dengan tangan yg berjahit.. gigih aku makeup kan adik sepupu aku yg sorang nie...


Untitled

Untitled

Untitled

Alhamdulillah... berjaya jugak aku makeup kan pengantin on that day..! and the most important thing is.. pengantin and ibunda nya happy with my touch up!


Nasib lah pengantin memang request nak makeup yg simple-simple jer.. so tu yg membuatkan aku accept jugak tuu.. ahah.. ye lah kalau nak makeup simple2 aku boleh tunaikan lagi lah.. kalau nak makeup dgn effek yg kebabomm mcm MUA yg professional tuu.. memang aku surrender lah kekdahnya! Hahahha..


Untitled

Nie gambar pengantin sebelum di make over kan oleh ku!


Untitled

Untitled

Nie gambar pengantin sesudah di make over kan oleh ku! Aku memang tak pakaikan bulu mata palsu pun pada pengantin... aku just gunakan curler & letakkan mascara on her!


Gitu lah pengalaman aku menjadik MUA dlm keadaan bidang terjun.. hahah.. aku tak berani lagi nak makeupkan org sebab aku takde full makeup foundation utk makeup org lain yg skin tone nya berbeza dari kulit muka aku tau..! kalau macam professional MUA tuu.. diaorg dah ade berpuluh-puluh makeup base & foundation mengikut tona kulit yg berbeza-beza.. macam aku makeupkan cousin aku hari tu.. aku dah pesan kat dia.. kalau nak aku makeup kan.. dia kene beli makeup base and foundation dia sendiri... barang makeup yg lain2 aku boleh provide.. tapi tang foundation memang tak boleh sbb takot nanti dia yg asal nya kulit putih akan nampak tanned kalau guna aku punyer foundation! Hehehe..


So korang kot lah ade yg teringin nak Kak Neen makeover kan korang.. boleh jurrr.. tapi korang sila beli foundation sendiri lah yer... hahhahaha... :D

Tuesday, December 6, 2016

InspireDesire Couple Perfume by Dr. Sheikh & Dr. Halina - Wangi, Murah dan Tahan Lama!

Kalau sebut nama Dr. Sheikh Muszaphar... mesti semua org dah terbayang seorang angkawan negara yg sgt handsome & macho kan?  Bile sebut Dr. Halina pulak mesti dah terbayang seorang wanita yg cantik, lemah lembut dan ayu yg sering berada di samping suami angkasawan nya itu! :D

Aku memang minat jugak lah ngan couple nie... diaorg sama cantik sama padan... dan jugak sama2 pandai... memang idola sgt nie... diaorg nie beauty with brain gitu... terkini couple hot nie keluarkan produk wangian tau!

IMG_1766 copy

Kiteorg pun nak fefeeling couple hot and spicy mcm Dr. Sheikh & Dr. Halina jugakkk... ahahhaa...  ok meh nak cerita pasal couple perfume yg tengah naik di pasaran skg nie... 

IMG_1694 copy

Nie perfume utk wanita.. namanya DESIRE By Dr. Halina!  aku suker ngan bau perfume Desire nie... bau dia sgt freshhh... diperbuat dari buah apple beserta bunga-bungaan exotic dan jugak with sensual woods.. aku dah pakai dah.. memang tahan bau dia dari pagi sampai ke petang... aku terasa feminin jer sepanjang hari.. hehe..

IMG_1756 copy

Nie perfume utk lelaki pulakk... namanya INSPIRE by Dr. Sheikh! en.teman pun dah try dah perfume nie.. dia yg sememangnya agak cerewet dgn bau perfume.. ternyata dah jatoh hati gak ngan perfume Inspire nie.. hehe.. salah satu yg membuatkan dia suke ngan perfume nie adelah kerana bau dia tahan lama.. susah tau nak dpt perfume org lelaki EDP (Eau De Parfume).. selalu nya EDT (Eau De Toilet) jer.. aku pun suke bau perfume Inspire nie sebab bau dia tersangat lah maskulin dan machoo!  perfume Inspire nie lebih kepada bau spicy gitu.. dia ade campuran bau Musky, woody, cinnamon and amber scent!

IMG_1808 copy

Cute sgt perfume nie.. sgt sesuai di bawak travel!  harga pun tersangat lah berpatutan okk.. sebotol 30ml berharga RM49 (SM) / RM54 (SS) sahaja tau!

Korang should grab and try out this limited edition perfume from Dr. Sheikh & Dr. Halina nie tau... ianya halal and solat friendly.. perfume nie jugak sgt sesuai utk cuaca kite di Malaysia nie!  haa.. utk adik2 yg nak bertunang or nak berkahwin.. boleh jugak beli couple set nie utk dijadikan sebagai hantaran... hehe..

Macam mana nak beli perfume hot di pasaran nie?  senang jer.. korang boleh refer info2 kat bawah nie yer..

Whatsapp : 012- 2351353 Luc Empire or contact agent near you

Website : http://www.lucempireventures.com

Agent List : http://lucempireventures.com/agent-list/

Facebook Page : https://www.facebook.com/wangianangkasawannegara/

IG Page  : https://www.instagram.com/lucempireventures/






Wednesday, November 30, 2016

Tragedi Dapur Terbakar!

Assalamualaikummmmm...

Hai korang... korang sihat?? 

Kak Neen kat sini alhamdulillah dlm proses nak sihat2 kan diri... huhu... sorry lah.. almost 2 weeks blog Kak Neen ni tak berupdate.. asalnya tak berupdate sebab Kak Neen gie bercuti coz celebrate my 11th Wedding anniversary... then lepas balik dari bercuti... masuk office biasa lah.. kerja banyakkk gilerrr... memang takde mood nak update blog sbb dah terlalu letihhh... then terbaru kak neen alami kecederaan akibat kebakaran pulak! sobss.. sobsss... 


cerita bercuti kite peram lah dulu.. hari nie Kak Neen nak berkongsi cerita pengalaman yg sgt mendebarkan ketika dapur rumah terbakar hari tu!

Ok begini cerita nya.. pada hari Jumaat yg lepas.. aku berkerja seperti biasa.. balik dari office terus ke rumah Pak Joe.. sebenarnya kejadian kebakaran nie berlaku di rumah Pak Joe tau..  pada malam jumaat tu, sedara kami dari Terengganu akan turun ke KL sebab pada hari sabtu cousin aku kahwin.. so family Ganu akan bermalam di rumah Pak Joe.!

Sesampainya aku di rumah Pak Joe.. aku nak masak air panas laa.. sebab takot nanti baby2 kecik nak buat susu perlu kan air panas.. then orang2 tua pulak perlukan air panas nak buat air kopi!  waktu aku nak masak air tu.. en.teman & Pak Joe tengah lepak kat ruang tamu.. aku ke dapur amik cerek air yg berada di atas dapur gas lalu gie ke sinki utk isikan air... lepas dah isi air.. aku pun letak cerek tu kat atas dapur gas semula.. 

Tapi waktu aku nak letak cerek tu kat atas dapur gas tu.. aku dah ade perasaan be like why lain macam skit cerekk air nie ehhh?? tapi mulut nie tak terbukak lah pulak nak tanyer kat Pak Joe and sumpah aku sendiri langsung tak notis apakah kelainan pada cerek air tu time tuu... aku pun dgn confident pegi letakka cerek air tu atas dapur gas... lagi nak dijadikan cerita.. waktu aku nak nyalakan api dapur gas tu... memang macam agak susah nak spark the fire.. dua tiga kali aku cuba pulas butang dapur gas tuu.. sampai lah menyala... 

at the same time Pak Joe bersuara dari ruang tamu..

"Angah buat apa tu?

aku jawab... 

"nak masak air nie"

sumpah aku tak tahu Pak Joe dengar ataupun tidak yg aku ckp aku nak masak air time tu sbb dia just diam dan tak bagi apa2 respond dah lepas tu...  tapi aku rasa dia tak dengar lah kot aku ckp yg aku nak masak air time tu sebab kalau dia dengar mesti bende nie tak jadik.. or kalau dia dengar pun maybe dia tak aspek aku nak masak air dlm cerek tuu.. or maybe dia pun tengah blurrr time tu.. biasalah org tua kan.. sedangkan kite yg masih muda nie pun kadang boleh jadik blurrr gilerrr inikan org tua kan?

Ok.. lepas aku dah berjaya nyalakan api dapur gas tu... aku pun terus ke ruang tamu.. sambung lepak dan berborak ngan Pak Joe... rasanya tak sampai 5 min aku duduk dekat ruang tamu.. aku ade terdengar bunyik macam krikk.. krikk.. krikk.. macam bunyik daun kering dan ranting patah tuu.. tapi waktu tu aku beranggapan jiran atas rumah pak joe buat kerja something2 lah kot.. biasalah bile duduk rumah jenis condo/apartment nie memang macam2 bunyik boleh dengar apabila jiran buat aktiviti dlm rumah kann.. 

Then aku pun terus sambung borak ngan Pak Joe.. waktu kat ruang tamu nie... en.teman dia duduk kat kerusi yg boleh nampak ruang dapur dan aku plak duduk membelakangi ruang dapur... then dlm tempoh beberapa minit lagi.. 

Tiba-tiba en.teman tanyer.. 

"Ehhhh.... apa yg berbunyik dan menyalaaaa kat dapurr tuuu???"

Aku pun apa lagi.. terus meluru ke dapur dan tengok... Ya Allahhhhhh.. cerek air tu terbakar dan api dapur dah menjulang tinggi ke atas dlm skala yg agak besarrrrr!  tanpa berlenggah aku terus tutup api dapur tapi malangnya api tetap menyala dgn agak besarrr..!!!

Sumpahhhh aku panikkkkkkkk gilerrr time nie!!!! first time in my life tengok api besar dlm rumah macam tu... and first thing in my mind... abis lahhhh rumah arwah mak aku nie akan terbakar kalau api nie tak berjaya di padamkan!!!! huuwwwwaaaaaa...... 

punyer lah pelik ke tak pelik... sebaik jer aku tiba kat dapur waktu tengah tengok cerek tu terbakar.. entah macam mana tiba-tiba jer sel-sel otak aku boleh bergabung.. lantas terus jer aku menjerit dan berkata...

"Ya Allahhhh!!! aku masak air dlm cerek elektrik atas dapur gasssss!!!!!!!"

Huwwwwwwaaaaaaaaaa... time nie memang aku dah panikkk sgt2 dah... en.teman & Pak Joe pun panikkk sama... tapi panik org pompuan ngan org lelaki mana samaaaaa.!!!! org pompuan biasalah.. menjerit-jerit ketakutann dahh... orang lelaki.. bile dia panikk.. dia berdiri tegakkkk.. dok fikir apa nak buat!!! kauu mampuuuu tengokk apak kauu ngan lakik kauuu berdiri kakuuu seketika tanpa berbuat apa2???? 

Aku memang panik sgt2 okkk... dlm kepala hotakk akuuuuu dok fikir satu jer.. abis lahhh umah mak aku nie akan terbakarr.. huuuwwwaaaaa.. memang aku tak sangguppp nak tengok dan lalui keadaan tuu... aku just nak api tu terpadamm jerr!!!!

Pastu aku terdengar Pak Joe bersuara.. 

"Tutup dan cabut kepala paip dapur gass dari tong gasss!!"

Tanpa berlenggah walaupun sesaat... aku sendiri pegi cabut kepala paip tong gas tuuu..!!

Lepas dah cabut kepala kepala paip tong gas tuu.. kiteorg berharap laa api tu kurang.. tapi malangnya takk punn.. api still marak sebab plastik dari cerek elektrik tu masih ade kat situ.. and then balance gas pun masih ade kat saluran paip dari tong gas... 

Aku menjeritt... 

"Ya Allah.... nak buat macam mana niee??? kalau api tak paham boleh terbakar rumah nie nantiiii!!!"

Then Pak Joe boleh amik air satu jug utk di curahkan ke atas api tuu!  tapi en.teman kata tak boleh curah airr sebab nanti api makin marak...  Then Pak Joe tanyer then nak buat macam mana???  

En. temannnn punyer panikkk... ko tahu apa dia buat??? dia pegi tiupppp fuhh fuhhh api yg besar tu ngan mulut dia macam dia tiup lilin birthday!!! kauuuu mampuuuuuuuuuuuuuuu????? 

Pastu Pak Joe dah tak tahu apa nak buat... dia try curahkan jugak air satu jug ke atas api yg sedang marak tuu... memang betol punn.. seperti yg di jangka kann... air bukan lawannya!  api makin tinggi menjulang okk bile di curah dgn airrr!!!

Keadaan menjadi semakin panikkk.. kiteorg semua dah tak tahu nak buat apa.. dlm kepala hotak aku nie memang terfikir api nie akan bakar rumah mak aku... then aku sempat jugak terfikir yg kalau nak panggil bomba sekali pun.. by the time bomba sampai rasanya mau dah terbakar jugak sebahagian dari mak aku nie... 

then aku cuba tarik dapur gas tu keluar dari atas kabinet dapur tuu... kengkonon nak bawak keluar dari rumah lahh.. tapi tak mampuuuuuu okkk.. api besarrr sgttt... memang scarryyy!!  kang silap2 api sambar aku plakk kangg... huhuhu..

OK time nie memang aku dah stressss giler dahh... aku terus jerit sekuat hatii.. aku bukak pintu rumah sambil menjerit mintak tolong!!!!!!

"Tolongggggggggg!!!!! Dapur terbakarrrrr!!!!! Tolongggg!!!!! Apiiiiii!!!!!  Takde Fire Extinguisher kerrrr?????"

Then tetiba Pak Joe bersuara....

"Anuar... kat luar ade Fire Extinguisher!!!"

Waktu tu en.teman & Pak Joe kat dlm rumah... aku yg memang dah ade kat luar terus berlari ke kotak Fire Extinguisher yg berada kat tepi rumah Pak Joe... disebabkan aku dah tak boleh tunggu walaupun sesaat lagi dah.. aku dah tak fikir apa lagi dah,.. bile aku nampak alat pemadam api kat dlm kotak tuu.. aku terus rasa nak bawak keluar jerrrrr pemadammm api tu keluarrrr dari box tu!

Entah dari mana auraaa dan rohhh kekuatannn aku datanggg disaat itu... dlm sekelip mata... segala tenaga jantann aku telah pun di keluarkan di mana aku telah pecahkan kotak kaca pedam api tu dgn tangan kanan aku sendiri!!!!

Aku memang tak boleh nak tunggu en.teman lagi dah time tuu.. aku buat semua on my own.. time tu aku berperasaan seperti seolah-olah semua org lambattt bertindakk.. and aku tak sempat nak berfikir pun nak suruh sesiapa buat apa time tuu!!!  aku rasa macam aku sorang jer yg hadapi saat gentar time tuu... so tu yg aku amik tindakkan sendiri...

Waktu aku pecahkan kotak tuu.. en.teman dah ckp.. "biar I buat" tapi aku memang tak fikir apa dah.. aku dah macam org naik hantuuu pun ade dah time tuu... lantak lahh.. aku just nak keluarkan pemadam api tu secepat mungkinnn jerrrr.. so bile dah dpt pecahkan kotak pemadam api tuu.. en.teman terus amik pemadam api tu and masuk ke dlm rumah dan aku masih berada di luar rumah!

Alhamdulillah... en.teman dpt padamkan api kebakaran di dapur tuu..!  aku lepas dah pecahkan kotak kaca tu baru lah perasan yg tangan aku dah luka dan terbelahhhhh!!  huuuwwaaaaaaa... pergelangan tangan aku terkena kacaaaaa waktu pecahkan kotak kaca pemadam api tuu... darahhh keluarrrr agak banyak jugak.. Pak Joe bagi tisuuu utk tekupp lukaa aku tuuu... then lepas tu en.teman terus bawak aku pegi klinik... 

Untitled

Ni gambar yg en.teman sempat snap waktu kat klinik... agak dlm jugak lukaaaa aku nihh... huhuhu...






terkulaii layuuu dah aku kat klinik tuu.. perasaan panik tak abis lagi.. now tambah lagi satu masalah nak kene tahan sakit pulakkk.!  sobsss.. sobbsss.....





another scar to be... uhukk.. uhuk... kene 3 jahitan okkk!!

Lepas dah settle kene jahit.. balik rumah Pak Joe balik.. tengok sedara dari Terengganu dah pun sampai rumah Pak Joe.. so sempat lah berkongsi adegan cemas ngan family Ganu kite pulak.!

Dlm keadaan panik tuuu.. memang takde makne nya lahh nak amik gambar dapur terbakar tu segala lah kann.. so korang terpaksa lah imagine macam mana api dapur gas menyala dgn besar dan menjulang tinggiii!  gambar cerek elektrik & dapur gas yg dah terbakar tu pun nan hadooo sebab bile aku balik dari klinik tengok2 Pak Joe dah angkut buang ke tong sampah besar di luar rumah...




Yg ade cuma gambar kabinet dapur kesan dari kebakaran hari tuu.. dah lah kabinet tu kabinet kayuuu... kalau tak dpt nak padamm api dgn cepat hari tu.... rasanya memang terbakar lah dapurrr tu dgn lagi cepat kalau kabinet tu dah start nak terbakar jugak.... huhu..

Untitled

Ok nie lah kotak pemadam api yg aku dah pecahkan tuu....



nie lah gaya jantan aku pecahkan kaca fire extinguisher tuuu.. hahahha... ok nak di jadikkan cerita.. bile dah terlalu panikkk hari tu... aku pegi pecahkan kaca di bahagian bawah tu terlebih dahulu di mana terletak nya pemadam api tuu dan bukannya kaca di mana letak nya kunciii utk bukak kotak pemadam api di bawah tuu!! 

En.teman waktu aku pecah kan kaca bahagian bawah tuuu.. dia memang tanyer aku.. 

"Ehhh!!! yang you pegi pecahkan bahagian bawah tu buat apa??? kite kene pecahkan yg bahagian kunci tu jer utk keluarkan kunci tu and then dah boleh bukak kotak pemadam api nie!!!"

aku waktu tu tak fikir apa dahhh okkkkk.. disebabkan terlaluuuu panikkkk... aku memang tak boleh fikir apa dahh.. yg aku tahu aku nampak pemadam api tu kat bawah so aku just pecahkan bahagian bawah tu dgn harapan kengkonon dpt keluarkan tong pemadam api tu..!  so tanpa berlenggah aku pecah kan pulak kaca bahagian atas di mana terletak nya kunci kotak pemadam api tuu! 

So begitu lah cerita kronologi kejadian kebakaran di rumah Pak Joe pada hari jumaat yg lalu...  seriously ianya satu pengalaman yg sgt2 menakutkan dan mencemaskan dlm hidup aku selama ini.. first time berhadapan dgn situasi kebakaran.. sumpah ianya sgt2 menakutkan!  

Ok kat sini aku nak berkongsi beberapa 'lesson learn' dari kejadian ini.. semoga ianya bermanfaat buat kite semua... lepas kejadian nie berlaku.. aku terfikir kenapa bende nie terjadi dan bagaimana nak hadapi saat getir macam nie di masa hadapan!

Kesilapan yg patot di hindari:-

1)  Jangan letakkan cerek elektrik di atas dapur gas!  -----  macam kes aku nie.. aku memang tak perasan langsung yg Pak Joe dah tukar cerek dapur gas kepada cerek elekrik!  aku selama hari nie dah terlalu terbiasa bile nak masak air kat rumah Pak Joe memang akan masak atas dapur gas.. dan aku jugak dah terlalu terbiasa amik cerek dapur gas dari atas dapur gas... so bile Pak Joe letakkan cerek elektrik atas dapur gas.. memang aku tak perasan langsung ianya adelah cerek elektrik! sebab dah terlalu biasa ngan tindakkan yg selalu dah buat selama hari nie.. aku pun dgn confident masak air cerek elektrik atas dapur gas!  

Untitled

Nie gambar dari google.. macam nie lah lebih kurang cerek elektrik Pak Joe yg dah terbakor tuu.. nampak tak kat bahagian tepi cerek tu ade plastic casing utk pasang wayar elektrik dan jugak on/off button.. plastic casing tu lah yg terbakar dan mencair teruk hari tuu...

2)  Jangan terlalu panik!!! ----- panik tu normal lah kan.. tapi jgn lah terlaluu panikkk macam aku hari tuuu.. bukan apa bile dah terlalu panikk.. abis otak kite memang tak boleh berhubung dan membuatkan kite tak dah nak berfikir dan bertindak secara waras.... contoh macam nak pecahkan kotak pemadam api tuu.. sepatotnya aku boleh jer guna tumit kasut tinggi aku utk pecahkan kaca tuu.. or tendang ngan kaki ker... or pegi amik periuk belanga kerr utk pecah kann.. or at least kalau nak pecahkan ngan tangan sekali punn.. pecah kan lah kotak yg atas yg bahagian kunci tu duluu.!  seriously bile terlalu panikk kite memang hilang akal dan boleh bertindak di luar kawalan.. dari tak sadoo terus menjadik terlebih sadooo.. tapi sadoo tak bertempat boleh mengundang padahh lah jugak kann... haha...

Untitled


Bayangkan kotak pemadam api tu bukan lah jauh sgt pun dari pintu rumah pak joe.. tapi bile dah terlalu panik.. abis semua org pun tak boleh terfikir yg ade alat pemadam api kat tepi rumah tuuu... 

3)  Simpan alat pemadam api!! ----- lepas kejadian nie.. baru lah aku sedar betapa penting nyaaaa perlu ade alat pemadam api kat dlm rumah sendiri.!  macam kat rumah apartment Pak Joe... kiteorg dah duduk dekat lebih 20 tahun dah kat sini.. tapi alat pemadam api tu baru lebih kurang dlm setahun jer management letakkan kat ruang korridor apartment nie... cuba bayangkan kalau takde alat pemadam api tu kat situ.. or kalau ade sekali pun alat pemadam api tu tak boleh berfungsi ke apa.. haihh.. tak tahu lah apa yg akan terjadi hari tuu... so lepas pada nie aku akan letak satu alat pemadam api dlm umah sendiri.. yes.. memang nak kene ade satu dlm rumah sendiri sebab dlm rumah kite nie sebenarnya kite sgt terdedah dgn kebakaran sebab kite sentiasa masak di dapur... iron baju... dan macam2 lagi situasi yg boleh mengundang kebakaran berlaku di dalam rumah!

Itu jer lah yg aku nak kongsi ngan korang... kot korang ade any other tips to share it here.. please do so okk.. bende2 macam nie selagi tak berlaku pada diri kite memang kadang kite tak amik berat sgt.. but lepas dah kene kat diri sendiri., baru lah kite tahu apakah kepentingan nya dlm hidup kite!

Untitled

Alhamdulillahh.. luka tangan aku nie semakin pulih.. hujung minggu nie baru nak gie jumpa doktor utk bukak jahitan.. insyallah.. hope semuanya ok ok jer nanti!

Syukur ke hadrat Illahi kerana kami sekeluarga terselamat dari sebarang kecelekaan yg lebih terukkk..  dan thank you so much jugak korang semua yg sentiasa mendoakan Kak Neen sekeluarga... I love you from the bottom of my heart!

Skg nie bile aku fikir-fikir balik kejadian hari tuu.. aku tergelak sendirian pun ade gakk... sumpah aku tak percaya aku boleh jadik sesadoooooo ituuu... mampuuu pecahkan kaca kotak pemadam api tu dgn tangan sendiri... dan yg paling tak menahan jugakkk bile dok terbayang lakik sengal aku dok tiup api menjulang tinggi ngan mulut dia sendiri... geleng kepala aku.. dalam keadaan cemas camgitu sekali pun dia masih boleh nak jadik Mr. Bean of my heart!  *fitam*



Monday, November 14, 2016

10th Wedding Anniversary ~ Short Getaway di The Kayon Ubud BALI!

Lagi beberapa hari nak masuk Anniversary yg ke 11 tahun.. hari nie aku memaksa diri utk update our 10th wedding anniversary trip! hahaha... serious sebenarnya aku try very hard to update this entry! biasa lah bile dah start super duper busy with office work.. mood nak update blog pun mula lah kedaung skit sbb dah terlalu letih!  bile dah terlalu letih.. mula lah sel2 otak tak berapa nak bergabung utk update blog! hehe..

Tapi aku tetap paksa utk update percutian 10 years anniversary nie sebelum aku masuk ke fasa trip wedding annivesary yg ke 11 tahun pulak tak lama lagi! hahaha... 

IMG_6382 copy


Macam yg korang semua dah tahu.. or maybe ade yg tak tahu lagi.. takpe lah.. aku refresh kan lah balik... tahun lepas punyer wedding anniversary trip aku ngan en.teman go for a short getaway di BALI!      Kiteorg pilih resort The Kayon Resort yg terletak di daerah Ubud Bali!

Siapa yg dah familiar dgn BALI tahu lah Ubud nie kat mana... Ubud nie tempat dia sgt lah cantik dan romantik.. aku dah 2 kali stay dekat daerah Ubud nie... tapi stay di resort yg berlainan laa... first time waktu lepas kawin pada tahun 2005 kiteorg honeymoon and stay di Kamandalu Resort Ubud... then second time kiteorg stay di Bagus Jati Resort Ubud pada tahun 2012.. dan tahun lepas utk kali ketiga kiteorg stay di daerah Ubud dgn menginap di The Kayon Resort Ubud!  

Entah lah...  aku sejak pertama kali menjejakkan kaki di daerah Ubud nie.. aku memang dah jatoh cinta sgt2... kalau boleh setiap kali bercuti di Bali memang aku suke sgt nak stay dekat daerah Ubud nie... tapi sometimes yg membuatkan aku jadik malas nak stay kat area Ubud nie disebabkan perjalanan dia dari Denpasar memakan masa hampir 2 jam! huhu...

Actually kan... kalau ikut kan perancangan sebenar... utk 10 years wedding anniversary nie sebenarnya kiteorg bukan nak ke Bali tau... kiteorg punyer plan trip yg sebenar adelah trip ke Maldives nie hah! hahaha.. ok macam nie ceritanya... aku memang dah plan utk trip yg ke-10 tahun nie memang nak pegi Maldives and nak stay dekat Centara Ras Fushi nieeee... tapi disebabkan the Best Time To Visit Maldives adelah pada bulan April... so tu yg aku pergi Maldives pada bulan April tahun lepas tu.. kire nya like advance Anniversary trip laaa.. 

memang adelah jugak terasa mcm tak best pada mula nya.. ye lah rasa kalau boleh memang nak lah pegi Maldives tu pada timing anniversary iaitu pada bulan November kannn.. tapi nak wat camne.. aku tak nak lah bayar mahal2.. lepas tu pegi sana cuaca mendunggg jerrr.. tak best lah kann.. memang confirm2 rugii kalau pegi jugak pada waktu yg bukan the best time to visit that place!  

but at the end aku rasa aku telah pun membuat pilihan yg tepat dan bijak jugak lah.. memang trip aku ke Maldives pada bulan April tahun lepas adelah pada timing yg sgt ohsem!  till today sedikit pun aku tak ralat ataupun menyesal ebab travel awal dari tarikh annivesary yg yg sebenar.. hehe.. but yet ade untung nya jugak sebab aku dpt jugak celebrate aku punyer 35th Birthday kat sana! hahaa.. 

tapi aku nie bukan boleh.. bila tiba tarikh sebenar utk sambutan anniversary... aku mula lah tak puas hati kalau tak pegi vacation kat mana2... hahaha.. gedikk sgt Kak Neen nieh.. :p

alahhhh.. bukan nak pegi bercuti lama2 pun.. kejap pun takpe lah... janji ade short getaway!  since kiteorg dah sakan bercuti di Centara Ras Fushi Maldives as a pre-Anniversary.. so kiteorg just plan for a short vacation ke Ubud Bali bersempena memperingati our honeymoon trip di Ubud pada 10 tahun yg lalu.. wahhhhh gituuuuuu! hehehe..

Kiteorg ke Bali just for 3 Days 2 Nights.. betol2 short vacation kan.. haha.. jadik lahh.. nak lama2 pun buat apa.. kiteorg bukan nya keluar jejalan gi pegi buat aktiviti ke apa.. kiteorg memang betol2 nak berehat kat resort and tak nak keluar ke mana2!  so bile short vacation macam nie.. kite kene carik resort yg ohsemm skit utk spend our quality time at the resort.. so lepas google punyer google.. kiteorg pilih The Kayan Ubud Bali sebagai resort penginapan kami di Bali kali nie!

Ok cukup lah layan aku membebel buat masa nie.. moh lah layan gambar yg banyak and tak pernah skit nieh! hahah..

G0060008 copy

Bersiap sedia utk berlepas.. 3 jam dlm pesawat!

IMG_6334 copy

Setibanya di Denpasar Airport.. keterujaan tetap terserlah seolah-olah pertama kali baru menjejakkan kaki di Bali! ahhaa..

IMG_6336 copy

Part paling memeningkan... kene focuss carik mana nama kite! ahaha.. korang nampak tak nama Kak Neen kat dlm gambar nie?  adeee jelasss terpampang disitu! :D

IMG_6339 copy


Part paling best.. sampai2 jer pak supir dah tunggu kite and kite akan di layan seperti King and Queen!

GOPR0021 copy

Wifey & Hubby crusin' like a King & Queen! :p



Giler sempit jalan kat Bali nie.. tapi org2 Bali memang terror bawak kereta.. jalan sempit camgitu pun masih cool jerrr.. hehe..

GOPR0175 copy

Dah sampai pun.. this is the hotel lobby!

Since bilik pun tak ready lagi utk check in.. so kiteorg just lepak2 santai kat area lobby dan di tepi restaurant enjoying our welcome drinks!

GOPR0028 copy

IMG_6346 copy

ohsem view dari lobby hotel!  cantik dan sgt tenang disini.. that's all about UBUD!

GOPR0029 copy

Aku nak turun bawah ke area restaurant.. bukan main dia nak payungkan aku!  

IMG_6350 copy


ini baru betol 'Jangan Cakap Abang Tak Payung'! haha..

IMG_6360 copy

That's our cold towel & welcome drink!

IMG_6365 copy

sedappppppppppppp gilllsss air nie.. very refreshing gituu!

IMG_6377 copy

GOPR0034 copy

gambar berdua tu perlu! haha..

IMG_6379 copy

lepas minum2 tetiba staff resort datang kalungkan bunga!  aaauuuwww... yg nie lagi satu sebab why I love Baliiii..! 

IMG_6381 copy

IMG_6384 copy

IMG_6386 copy


Bilik masih tak ready lagi.. moh lagi kite posing gedikss lagi dan lagi! hahaha..

IMG_6391 copy

IMG_6389 copy


T-Shirt nie aku tempah last minit gilerr.. rasa nya less than 1 week kot!  jgn tanyer aku order ngan siapa.. sumpah dah lupa! haha.. tapi yg aku ingat aku order dari IG online seller!  jadi lahh buat kenang-kenangan Mr. Anuar & Mrs. Neena 10 Years as Hubby & Wifey! :D

OK macam biasa entry bercuti mesti lah akan ade entry berantai... haha.. ok in next entry aku akan bawak korang tengok villa ohsemmm yg kiteorg stay selama 3 hari 2 malam kat The Kayon Ubud nie okk... so cekidout!



Thursday, November 10, 2016

Window Shopping!

Assalamualaikummmmmmm!!!!

korang rinduuuuuu Kak Neen kaaaaaa??? tolong lah ckp rinduuu.. baru lah bersemangat Kak Neen nak update blog nie! ahahahhaha... :p

Sorry lahh.. almost 2 weeks Kak Neen tak update blog nie.. bukan apa.. last whole week Kak Neen hospitalized.. Kak Neen ade buat small operation procedure!

Hari Isnin masuk office.. macam biasa lah kerja melambak giler.. ye lah dah seminggu tak masuk office kann.. memang confirm lah banyak kerja tertangguh!  as usual.. kerja makan gaji harus lah di utamakan!  

Nanti lah later2 Kak Neen update pasal small operation procedure yg Kak Neen buat last week tuu.. skg nie takde mood nak update pasal perihal sakit.. bosannn ahhh! ahahaha..

Macam biasa.. ade bermacam-macam cerita tertangguh yg nak aku cerita kan... adoiii.. bile dah start busy ngan office work nie bertabah lah korang menunggu update dari aku yer.. haha.. kalau lama tak berupdate tu pepaham jer lah.. aku busy lah tuu..!

apa pun jgn risau okk... demi korang pembaca setia.. insyallah aku akan tetap cuba update blog kesayangan aku nie seadanyaa ok! :D

Ok utk hari nie aku saja nak borak2 kosong lah ngan korang... 

actually kan sehari sebelum aku warded kat hospital hari tu.. en.teman ajak aku saja jejalan window shopping kat Pavilion!  to be honest.. aku tak berapa berkenan konsep window shopping nie tau.. bukan apa... window shopping nie adelah satu aktiviti yg sgt2 merbahaya... ye lah... masalah dia bile dah tengok nanti hati dah mula berkenan.. bile dah berkenan mula lah teringat-ingat... pastu mula lah berfikir-fikir.. nak beli ke idokkkk??? huuuwaaa.. mencikkkk tauuu feeling window shopping camgini! T___T

Untitled

salah satu objek yg dah membuatkan aku dah terjatoh hati sewaktu aktiviti window shopping hari tu!  siapa tengok drama Suri Hati Mr. Pilot mesti kenal jam tangan Swarovski nie kan?  yer... jam tangan nie tengah trending skg nie.. gara2 Nealofar pakai dlm drama meletopss nie.. tak pasal2 famous terus jam nie! hahaha..

sebenarnya aku memang dah lama berangan angan nak beli jam tangan Swarovski.. tapi asyik lah tertangguh sebab budget nak shopping jam tangan end up beralih arah ke budget percutian... hehe.. 

So hari tu waktu window shopping jam Swarovski Warda Erina nie.. seriously hati ku telah terikat mati disitu!  gituu... heheh.. hari tu bile aku post gambar nie kat IG and kat FB.. ramai yg tanyer berapa harga jam tangan Warda Erina nie..  baik lah ni nak bagi tahu.. jam tangan nie berharga around RM1.6k! 

Untitled

selain dari jam tangan Swarovski.. kasut blink blink from Gucci nie pun dah 'merompak' hati aku!  huuuwaaaaaaaaaaaaaaaaa.... menchikkkk laaaaaaa!! 

skg korang paham tak kenapa aku kata aku tak suke buat aktiviti window shopping?? nie lah bahana nyaa... ade jer bende2 yg aku tengok buatkan aku rasa nak beliiiiiiii!!  

payah tauuu... kalau tak beli kanggg teringat-ingat... bile dah beli nanti rasa macam TERmenyesal plak sebab ikut kata hati dan perasaan... abis camnoo????  gggggrrrrrr.. stresssss Kak Neen tauk tak! hahaha...

Tapi hari tu aku ade someone komen kat gambar barang window shopping aku nie.. kata dia ... Lebih baik menyesal Membeli daripada menyesal Tak Beli!  waaaarrrggghhh.. I loiikkeee that comment ok! aahaha..

Pandai betol korang racun aku kan... baik lah... akan aku cuba belajar konsep Menyesal membeli dari menyesal Tak Beli itewww! ahahhaa... 

setakat hari nie, aku masih belum beli lagi jam tangan swarovski ataupun kasut sneaker gucci tu walaupun hampir setiap hari aku teringat-ingat kat dua bende alah tu... hehe.. tengok lah nanti later2 macam mana.. kot ade rezeki aku nanti.. adelah tuu! ngeeeeeeeeee....  as for now aku letakkan ia as my wish list jer lah dulu!

Untitled

Nampak takkk tuu aku just berlalu pergi sambil balik ngan tangan kosong jerrr tuu! hahaha.... :p

Untitled

Nahhhhhh!! Kak Neen kasik satu ciuman utk korang semua... tq so much di atas doa kalian.. tq atas support kalian.. tq atas 'racun' kalian jugak... racun utk aku shopping barang2 wish list aku tuuu... bhahahha... 

Untitled

Fefeeling jadik Warda Erina! :p

owh btw, tu Kak Neen pakai tudung instant shawl Jameela color mint green!  sweet sgt color nie.. sapa yg tak grab lagi.. sila grab it now sewaktu stock masih ade okk.. fyi, color mint green & brown dah tinggal limited pieces tauu.. so kalau korang berkenan nak beli.. korang boleh whatsapp Kak Neen di 019-3769459 ok!  ingat tau.. once dah sold out takde restock lagi dah tauu...

Untitled

Untitled

Untitled

Siapa yg try tudung Jameela nie tahu lah betapa best nya tudung intant shawl nie kan??? hehe.. ade yg try beli sehelai jer dulu,. lepas dah try... terus order lagi 5 warna! heheh.. 

Header FB (Instant Double Loop Jameela)
Header FB (Instant Double Loop Jameela 2)

setakat hari nie keenam-enam color tudung jameela nie masih available lagi tauu.. mcm yg kak neen ckp kan tadi... ade color yg dah tinggal limited pieces.. so grab it fast ok! ;)



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails