COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 19, 2018

SAKIT - Setahun Dah Buat Operation (Part 1)

Semalam.... 18 January... genap setahun dah Kak Neen buat operation di Pantai Medical Centre Bangsar...

Operation apa?

Ok meh nak citer..

To be honest.. aku tak tahu nak mula cerita penyakit yg aku hadapi nie dari mana sebenarnya.!

apa yg boleh aku katakan.. aku telah melalui satu fasa pengalaman hidup yg sgt2 menguji kekuatan daya mental dan fizikal aku!

memang benar.. Allah tidak akan menduga seseorang insan itu diluar kemampuannya! walaupun hakikatnya kite sedar ade insan lain lagi teruk dugaan dan cabaran yg mereka hadapi dlm perjalanan hidup mereka.. tapi percaya lah.. sebagai manusia yg sgt lemah sifatnya.. bile kite diuji pada tahap paling tertinggi dlm hidup kite.. di waktu itu kite merasakan dunia ini gelap seketika..!

Untitled


Yes.. itu lah yg aku hadapi.! siapa yg follow IG & FB aku.. tahu lah berapa kerap aku update about my visit to hospital since 2016.. ulang alik non stop.. in fact sampai satu tahap aku rasa sampai nak give pun ade sebenarnya! huhuhu..

Ok macam mana nak mulakan cerita nie....

Eerrrrmmm.... jap eh..

Nak kene recall balik semua sejarahhh penyakit aku nih hah... hahahahaha..

Actually penyakit aku nie susah giler nak detect! sejak awal terasa tak sihat nie, dah macam2 doktor dah aku jumpa.. tapi pengakhirannyaaa jauh panggang dari apiiii utk dpt tahu apakah penyakit aku yg sebenar! But now alhamdulillah... semua penyakit yg aku hidapi tu dah pun dapat dikenal pasti!

So hari nie aku akan ceritakan kronologi penyakit yg aku hadapi ni...

Semuanya bermula sejak penghujung tahun 2015.. dlm bulan November... just a week before aku pegi bercuti di The Kayon Ubud Bali..

November 2015 - Terasa sakit sangat kat bahagian leher... Waktu nie aku memang ingat yg aku tersalah bantal sampai tegang urat leher segala.. lepas berurut.. makan ubat urat dan ubat muscle pain.. lepas makan ubat then hilang lah kejap sakit nya utk beberapa hari.. but unfortunately after few days.. sakit tu ade lagi.. tapi masih boleh di tahan sakit nya!

Pada hari aku travel ke Bali, aku memang rasa tak sihat... aku masih rasa sakit di bahagian leher.. rasa salah urat tu tak hilang.. aku cuba bertahan jer dgn makan ubat pain killer... tak cukup dgn rasa salah urat kat leher tu.. sepanjang kat Bali nie, aku kene migraine attacked yg super duper teruk jugak.. time tu siap rasa pakej nak muntah semua ade sbb migraine teruk sgt2... to be honest percutian aku ke Bali time tu memang tak enjoyyy langsung sbb aku tak sihat.. tapi aku paksa diri utk pura2 nampak sihat...

Aku memang dah siap2 bawak ubat migraine and pain killers waktu travel ke Bali time tu.. tapi aku tahu something is not right with me bile aku dah makan segala macam ubat time tu.. but end up sakit kepala dan sakit leher aku tu hilang sekejapp jer.. itu pun lepas aku tido for few hours.. selalunya bile aku kene migraine kalau aku amik ubat migraine memang aku akan rasa legaaa after few hours and I'll be back to normal.. but not this time!!

Sakit kali nie memang kuat giler2.. tu yg sampai ke tahap aku ade rasa nak muntahhhh ... but alhamudulillah aku tak muntah coz aku cuba tahan dan bertahan... Waktu kat The Kayon tu kan aku ade buat SPA massage... dgn harapan sakit2 tu semua hilang.. but sad to sayyyy... sakit tu tetap ade dan tak hilang pun! memang time tu aku dah rasa tak sedap sgt dah.. tertanya tanyer jugak dah kenapa ngan aku nie??? selalu kalau ade rasa salah urat kat mana2 bahagian badan nie.. kalau aku berurut.. mesti lepas tu aku rasa lega dan takde rasa sakit2 lagi dah!

Nasib baik lah percutian di Bali time tu just for 3 Days 2 Nights jer.. so mampu lah aku bertahan ngan rasa sakit tu utk beberapa hari tu jer.. bile balik jer KL.. selang dua hari aku pun period.. ok at this point aku suspek maybe aku migraine teruk tu sebab nak period lah kot.. but unfortunately lepas dah abis period.. setiap pagi aku bangun pagi aku akan rasa tak sihat... setiap hari aku rasa sakit kat bahagian leher!

Dalam pada cuba bertahan dgn rasa sakit salah urat di leher.. at the same time aku kene sinus attack yg agak teruk.. hidung dan tekak aku blocking giler2... aku sampai ke tahap kene serangan sesak napasss okk... :(

Untitled


5 Dec 2015 - aku jumpa my ENT specialist! Bile dia masukkan skop camera melalui lobang hidung aku nie, doktor ckp ade lah mulukus2 sinus.. so dia pun bagi set ubat nie!

Untitled


Selambakk ubatttt nyaa.!! So lepas amik ubat nie for few days... memang aku rasa agak sihattt... sakit kat bahagian leher tu macam dah hilang tauu.. so aku pun terus ingat yg maybe disebabkan sinus aku yg dah teruk tu dah membuatkan aku ade infections kat kerongkong ke apa.. so tu yg ade komplikasi sakit leher lah apa lah!

Sepanjang bulan January sampai February 2016 aku rasa ok skit,.. on and off bile rasa macam leher aku blocking.. aku amik ubat sinus... then aku rasa sihat balikk..

Untitled


5 March 2016 - aku kene demam denggi... fuhh.. demam denggi nie boleh tahannn hazabnya... ok aku dah penah cerita pasal demam denggi nie last yer.. korang boleh baca kisah penuh nya di SINI...

Lepas kene demam denggi tu.. apa yg boleh aku katakan level kesihatan aku masih belum pulih sepenuhnya.! pada hujung bulan April aku pegi bercuti ke Swiss pun aku bawak bekalan ubat secukupnya... alhamdulillah lah sepanjang aku bercuti kat Swiss time tu, aku tak kene serangan sinus or sakit salah urat yg teruk macam aku pegi Bali tuu.. adelah dlm sehari dua tu again aku rasa macam salah urat kat bahagian leher dan belakang belikat.. so that time aku amik jer pain killer.. and it works for me la that time!

Lepas balik dari Swiss.. start bulan Mei sampai lah ke bulan August 2016... in between the time aku masih rasa kurang sihat... sakit yg sama tetap wujud! in fact ade penambahan simptom-simptom penyakit baru pulakk... huuwwwaaaa... time nie memang stress level dah makin memuncak dahh.. sebab setiap hari bangun pagi rasa tak sihat... masih rasa tegang urat leher... masih rasa blocking di bahagian kerongkong.. masih ade rasa sakit di bahagian belakang belikat.. and at one point pada satu hari tu waktu tengah tido malam.. tangan kanan aku kebasss... terasa electric shoot waktu tengah tido.!!! memang terus terjaga... and susah nak tido dah lepas tu!

Bile pegi keje... aku tak boleh letak tangan atas meja workstation lama-lama... aku dah sampai ke tahap tak boleh menaip.... so how laaa nak kerja macam nie??? dah lah keje aku banyak guna mouse and keyboard.. memang 8 jam keje nya mengadap computer jer.. so memang stress tahap babun bile ko tak leh nak buat keje and have to bare with the endless pain!

Aku mula tak senang duduk dah.. mula lah cuba carik punca penyakit nie datangnya dari mana.. aku start google... sakit yg berkaitan dgn kebas tangan... bile google biasalah mcm2 istilah yg keluar... antara punca adelah penyakit carpel tunnel syndrome! Carpel Tunnel syndrome nie memang famous utk org yg bekerja 8 hours depan computer... korang boleh google penyakit nie.. aku malas nak elaborate kat sini... tapi bile aku google.. memang aku ade simptom2 penyakit carpel tunnel nie..

So pegi jumpa panel doktor.. aku ckp yg aku dah tak leh tahan dgn tangan ni sbb always kebas.. aku ckp lah maybe aku ade syndrome carpel tunnel kot.. tapi doktor ckp dia rasa bukan.. sebab kalau kene carpel tunnel dia kata aku takkan boleh pegang barang langsung and aku akan terlepas apa sahaja yg aku pegang kat tangan.. since aku kebas2.. so dia bagi refer pada neurosurgeon utk check my nerve... takot ade urat yg terhimpit dgn tulang spine so ini jugak boleh memberi implikasi kepada kebas tangan..

Untitled


29 August 2016 - aku jumpa neurosurgeon dekat Gleneagles hospital... dia suruh aku buat MRI for neck.. fuuh.... mencabar betol buat MRI kali nie.. tak penah lagi aku rasa gelisah dan panik melampau.... 2 kali aku tekan butang mintak berhentikan scan sbb aku panik tahap babun... huuwaaa... dah kenapa dgn aku nie?? walhal before this bukan nya aku tak penah masuk machine gabakk memekakkk tu tuk buat MRI.. but dunno why laa.. this time aku memang panik ya amatt..

Dada aku ni rasa macam nak pecahhhh... tetiba kene serangan panic attack waktu tengah buat MRI tu... tu yg terpaksa tekan loceng utk berhenti kan scanned.. end up aku tutup mata... istighfar banyak2.. buat buat macam nak tido.. then akhirnya alhamdulillah aku berjaya jugak buat neck MRI tuu.! pHewww....

Hasil dari ujian MRI nie, doktor neuro surgeon aku ckp tulang spine aku ok... takde apa2 masalah langsungg... so dia pun hairan... macam mana aku boleh rasa kebas2 kat bahagian tangan tu... end up dia berpendapat maybe aku ade masalah ngan muscle pain... so dia bagi ubat legakan muscle!

Huuwwwaa... time nie memang dah rasa makin streesssss dan annoying sgt2 dah sebenarnya... lepas makan ubat muscle pain yg doktor neuro nie bagi.. masalah yg sama masih kekal dok ade kat badan aku nie... apa lahhhhhhh masalah aku nie sebenarnyaaa!!!

Time nie mental stress aku makin memuncakkk dahh... dgn nak tahan sakit... dgn otak dok ligat fikir apa lagi masalah aku nie sebenarnya... dah jumpa doktor ENT.. dah jumpa doktor Neuro... dah jumpa makan segala mak nenek ubat... tapi rasa sakit kat bahagian leher nie tetap tak hilang2.. setiap hari rasa tegang urat leher... setiap hari sakit kat bahagian belakang belikat kat belah tangan kanan... selang berapa hari akan ade rasa kebas2 di jari jemari tangan kanan... yessss.. semua sakit nie timbul dan wujud di bahagian sebelah kanan sahaja!!!

Dua bulan jugak aku lalui hari2 yg sgt stresssss.. mental tak tenang sebab dok tercarik carik apakah penyakit yg dah menyinggah kat dlm diri nie... at the same time setiap hari jugak cuba bertahan menahan sakit yg wujud.. memang hidup aku sgt2 tak tenang dan kusut time tuh!!

Dlm bulan October 2016... aku pegi jumpa doktor Orthopedic pulakkkkkk... see.. giler tak gilerr.. abis semua doktor aku pegi jumpa... hahahhaa...

Eh ok lah... Kak Neen stop kat sini dulu utk entry nie yer... ade keje skit nie.. Kite sambung cerita sakit nie in next entry ok... terpaksa buat part by part entry sakit nie sebab panjang cerita kronologi nyaa... hahhaa... bukan apa... I need to keep all these memories accordingly kat sini supaya Kak Neen ade record simpanan memori Kak Neen sendiri.. esok2 kalau nak refer tentang sejarah sakit nie senang lah skit... hehhee..

Next entry korang kene follow and baca tau sebab dlm entry tu lah Kak Neen akan reveal apakah penyakit Kak Neen iteww... penyakit yg wajib orang perempuan tahuuuuu... penting sgt2.. kalau korang dpt petanda petanda yg macam kak neen dpt nie... so korang dah tahu dah apa nak buat nanti...

*********************

P/S:

Korang boleh baca Testimoni tudung ZIYA & INARA kat SINI ya!

Kalau korang tak pandai pakai tudung ZIYA & INARA.. jgn risau.. korang boleh refer pada tutorial yg Kak Neen buat seperti di bawah nie ya...

Korang kalau dah tengok tutorial nie confirm korangg akan rasa confident nak pakai tudung ZIYA and INARA nie... ramai dah customer Kak Neen bagi feedback camgini...

"Kak Neen.. lepas tengok tutorial Kak Neen.. terus kite rasa confident nak pakai shawl.. nie first time kite cuba pakai shawl tau.. tengok Kak Neen pakai senangg jerr.. so kite pun try la... eh betol lah.. senanggg jer pakai ZIYA Wide Long Shawl Kak Neen nih..."

"Instant Double Loop Kak Neen memang ohsem.. dua kali sarung jerr terus dah cantik terletak.. TQ kak neen buat tudung instant gorjes camgini..."

Hah.. gituuu katanya.. kalau korang tak percaya.. tonton lah video tutorial nie nie ya... 



Tutorial Wide Long Shawl - ZIYA



Tutorial Double Loop Instant Shawl - INARA


Wide Long Shawl - Ziya (Lilac)


Wide Long Shawl - Ziya (Silver)




Wide Long Shawl - Ziya (Dusty Pink)


Wide Long Shawl - Ziya (Blue)


ZIYA (Wide Long Shawl)
Normal Price: RM29.90/pc
Love Combo Promo: RM80 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 70 inch (Length) | 26 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*



Double Loop (Peach)



Double Loop (Grey)



Double Loop (Dusty Mint)



Double Loop (Blue)



Double Loop (Beige)

INARA (Instant Double Loop Shawl)
Normal Price: RM38.90/pc
Love Combo Promo: RM100 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 31 inch (Length) | 27 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*


Love 3 Mixed Combo Promo:  
RM26.70/pcs for ZIYA - Wide Long Shawl
RM33.30/pcs for INARA - Instant Double Loop Shawl


TO ORDER:
Whatsapp Kak Neen at 019-3769459 or email me at naazneenfaiqa@gmail.com 


Cepat you ollz.. jgn fikir2 lagi kalau dah berkenan ngan koleksi tudung terbaru dari Naazneen Faiqa by NeenaAnuar nie... as yg korang tahu.. kesemua koleksi Kak Neen.. once dah sold out... ianya tidak akan di restock lagi dah.. ingat yer.. restock is not available at Naazneen Faiqa by NeenaAnuar... hehehe.. so siapa cepat dia dapat ok! 

Love... Kak Neen!





Friday, January 12, 2018

NeenaAnuar Rented House Makeover - Senarai Harga Barang di Dining Area! (Part 8)


Dining area nie pun satu makeover yg tersasar dari plan asal gak nie... hahaha.. apa yg boleh Kak Neen kata kan... overall plan makeover rumah sewa Kak Neen nie adelah tersasar dari plan asal.... kahhh.. kahhh.... kahhhh...

Why tersasar???

Giler tak tersasar.. waktu berangan-angan nak buat makeover around 2 years ago rasa macam nak buat sesimple yg boleh jer lah konon nya... tapi bile dah start buatt... haihhh... memang tak leh control napsuuu lahh dik noonnnnnn... nak jugak buat ikut tema dan concept!

Since en.teman dah pilih tema Scandinavian... maka ruang makan pun kene lah ade ala2 concept Scandi jugak gitewwww... hehehe...

1) GOPR2860 copy


Konsep dining area nie belang hitam putih & biru! Actually to be honest lepas dining area nie siap.. baru lah Kak Neen perasan... ehhh.. ehhhh.. matching pulak barang2 yg dibeli secara mixed and match nie tanpa di duga... hahaha..

Seriously waktu Kak Neen pegi beli barang2 nie... Kak Neen takde pun terfikir... carpet dah design belang.. then bench cabinet kat tepi dinding tu pun nak kene carik yg belang2 hitam putih jugak... then wall frame tu pun nak carik satu hitam satu putih... haha.. ini semua memang satu kebetulannnn dan tak dirancang langsung... yg di rancang hanya satu jer kat sini.. Vase tu jer yg Kak Neen beli warna biru sebab nak match kan dengan bantal kat atas bench cabinet kat tepi dinding tuu.. heheh..

2) GOPR2859 copy

Asal nya kat area ruang makan nie ade kipas ceiling tau.. tapi en.teman request utk tukar kepada lampu dining... mula2 tu aku rasa macam susah gak kalau takde kipassss sebab kalau cuaca panass.. kat area nie berpoloh polohh jugak lahhh kekdahnya... pastuu en.teman ckp dia nak beli stand fan jer utk kat area dining nie..

aku mula2 tu rasa macam krikk krikk jugak lah kalau letak stand fan biasa macam tak cantikk and macam tak kena pulak ngan tema scandi nie.. tapi bile kat kedai electric kiteorg jumpa stand fan yg jenis hipsturrr skit... so agak macam sesuaiii ngan tema scandi nie.. kalau stand fan biasa tu memang tak innn langsung lah rasanya... haha..

3) IMG_3031 copy


Stand fan tu kiteorg beli dekat kedai electric kat Ampang jer.. rasanya mana2 kedai electric pun ade jual kipas macam nie skg.. harga around RM279!  puas hati beli kipas nie.. sebab angin dia kuat gilerrr... hehehe..

Then ramaiiiiiiiii yg tanyer bench cabinet kat diding tu Kak Neen beli kat mana.???

Bench cabinet tu Kak Neen beli dekat IKEA sayang kuuuu... hehehe.. korang pegi kat Children's Department.. nama bench cabinet nie adelah STUVA!  dia ade macam2 color korang boleh pilih... tapi Kak Neen pilih putih lah.... Oh btw, jgn ingat Bench cabinet STUVA tu dtg dgn pelapik belang2 tu tauuu.. tidakk yerr sayang kuuu... pelapik tu korang kene asing... Pelapik tu dia panggil HEMMAHOS!

Pelapik tu ade 2 color jer... satu belang hitam putih macam yg Kak Neen beli nie.. and satu lagi warna Pink putih.... oh nasib lahh ade warna hitam putih... kalau tak mauu bench cabinet tu Kak Neen bogel tak berlapik... hahhaha...

Actually kan waktu mula2 Kak Neen nak set dining area nie... agak pening jugak kami lakik binik fikir apa laaaa nak letakkkkk kat area diding tuu.. sebab kalau takde letak apa2.. serious akan nampak macam gonjenggg sgt area tuu... like lots of empty space disituu..!  So setelah berpuluh kali tawafff IKEA punyer showroom... bile kiteorg terjumpa STUVA bench tuu.. terus rasa macam sesuaii sgt kalau letak kat area dining nie... ukur satu cabinet berapa lebar dia.. balik rumah ukur dinding rumah.. lepas tolak tambah darab bahagi.. so ok cunn.. boleh beli 2 ketol STUVA bench nie kat area dining..!

Memang berguna sgt2 bench cabinet tu Kak Neen letak kat dining area sebab yg paling utama kalau time ade buat majlis makan2 yg ramai tetamu nyaa... so kalau meja makan yg 6 seaters tu penuh.. so dpt lah tetamu lain duduk makan tatang kat atas bench cabinet tu pulak.!  hehehe.. then lagi satu yg Kak Neen sukeerrrr sebab cabinet tu bukan jer boleh buat sebagai tempat duduk.. di ruangan cabinet tu boleh dijadikan ruang simpanan barangg.. yess I loikkee sgt! aku simpan segala kain lapik kaki yg bersih laa.. stock kotak tissue la... dan macam2 lagi lahhh... hehe..

OK bantal tu asal nya tak plan pun nak letak situ.. tapi ingat tak kejadian tak puas hati beli bantal utk sofa nie... so since bantal dah ade extra and tak tahu nak buat apa.. kite belasah jerr lah letak kat atas bench cabinet tu sebagai perhiasan... hehe... Lampu dinding tu pun di tukar baru dari lampu asal.. then frame tu macam biasalah takkan korang tak tahu beli kat mana kan.. Kaison marieee..!!

4) IMG_2881 copy


Ok nie nak citer.. frame warna hitam kat dinding sana tuuuhhh.. haihhh... serious bikin Kak Neen rasa nak amukkannn... huhuhu... actually Kak Neen nie dah bercita-cita tinggi nak lah beli frame yg kat Kaison ade tulis macam2 with wordings Coffee lah apa lah yg sesuai utk letak kat dining area nie.. sekaliii boleh pulakkk out of stock kat Kaison utk semua frame yg cantik2 meletopsss yg Kak Neen nak letakkan kat dining nieee.. huuwwaaaa.. stresss ahkak okkayyy.!!!

End up terpaksa lah redha dgn apa jerr yg adaaa... yg kecik kiri kanan tu beli kat IKEA then yg frame hitam with kata2 motivasi tu beli lah jugak kat Kaisonn.. #sispasrah

5) IMG_3025 copy


Lampu dining nie kalau ikutkan hati suke nak amik bulp yg warna putih sebab senang nak amik gambarrrrr for Insta and IG.. hahahaha.. tapi kalau lampu putih waktu makan macam kurang romentikkk lah pulakkk... kite nakk fefelinggggg macam makan kat restorennn mahaiiiiii.... kahhh kahh kahhh... so pasrahh jer lah guna lampu warna kuning.. utk gambar media social kite edit jer lah kasik putih before publish... hahaha...

6) IMG_3035 copy


Bukan main sis deco table guna freshhh flowerssss! hahahhaa.. mula2 jer lah pakai fresh flowers nie.. waktu nak rayaa hari tuuu... skg dah pakai bunga pelesuuu jer lah nyaahhh... giler ko tetiap hari nak pakai bunga hidup... sis belum cukup kaya nak beli bunga hidup utk deco rumah... hahahha..

7) IMG_3042 copy


Kak Neen suke bunga Lily besauu gedabakk macam nie... simple and sweet jerr dia duduk atas meja tuu.. btw, Vase warna biru nie Kak Neen beli dari IKEA jugak!

8) IMG_3066 copy


Hoihhh.. percaya atau tidak.. ini lah pertama kali dlm hidup aku mendeco meja makan sendiri... hahahha.. serious weiii... first time in my life.. Kak Neen nie bukan berseni sgt orgnya.. tapi Kak Neen suke feefeling macam hotel style nie... hahaa.. so tu yg gigih dok mendeco meja makan macam kat hotel nihh..

To be honest kalau korang nak tahu... selama hari nie tak penah beli set pinggan makan lengkap macam nie okayyyyy... all these while dok pakai apa yg ade jer sebab waktu kawin dulu dpt banyak sgt hadiah pinggan mangkuk.. so memang Kak Neen pakai apa yg ade jer.. tapi memang takde lah set pinggan putih melepak camgini kan....

so bile dah buat make over nie.. haihh.. takkan nak letak pinggan bunga2 yg dah berusia 12 tahun tuu kottt.. memang takkk ahhh kannn... hahaha.. so gigih lah aku mengadu domba buat muke belas kasihan kat en.teman supaya dia setuju utk aku beli set pinggan mangkuk nie... mula2 tu dia macam tak berapa nak bagi green light.. dia kata buat apa nak membazir.. pakai jer lah apa yg ade.. so apa lagi.. sis merajukkk lahhh.. sis ckp makeover nie takkan jadik kalau tak beli set pinggan makan baru... then sebagai suami yg cintakan si isteri yg byk songgeh nie.. maka lakik bersetuju! hehehe..

9) IMG_3071 copy


Tadaaaa... Hah! Siappppp napkinnn ko! hahahaa... hari tu ade yg bertanya kat mana Kak Neen beli pelapik meja (place mate) tuuu... ok... semua set atas meja nie dari IKEA yer sayangg..

10) IMG_3028 copy


En.teman bile aku dah set meja tu siap segala... tahuu pun dia ckp... "cantekkkk nyaaaaa meja makan kite!!!" hahahaa... tau punnnnnnnn!!! *sorryterpujimejamakanrumahsendiri* :p

Ehhh... lupa pulak nak share.. kat mana beli set meja makan tu kan? ade gak yg bertanyer hari tu... ok meja tu Kak Neen beli kat IKEA... nama dia SLAHULT Table.. kerusi tu dari IG seller... Kerusi tu Makhencik InaAchik yg recommend.. sebab dia dah beli utk rumah dia sendiri... hehe.. tapi sorry Kak Neen tak ingat IG Seller tu punyer info.. huhu..

11) 
36097682722_e362605552_o


Kerusi tu IG seller tu hantar terus ke rumah.. then en.teman pasang sendiri jer.. so far puas hati with the quality!

12) 
35870393010_b7664f09a2_o


Before....

13) GOPR2839 copy


After!

Hahahhaa.. memang malapetaka sgt yg before tuu!  gambar before tu di ambil just right before renovation being done.. so barang2 memang serabut di sana sini.. hihih.. btw, meja makan tu adelah meja makan yg di sediakan oleh tuan rumah... memang legend sgt jenis rotann... hehhee..

OK utk mudahkan korang tengok harga barang.. so Kak Neen list out kat bawah nie utk senarai harga barang2 di dining area nie yer... sebab dari awal hari tu ade jer yg tanyer berapa harga meja makan tu Kak Neen?? berapa harga bench cabinet tu Kak Neen?  berapa harga lapik meja tu Kak Neen?? hahaa.. ok nahhh.. refer kat bawah nie k!

SLAHUTL Dining Table Ikea - RM748/each

SNOBBIG Place Mat Ikea - RM14.90/each

STUVA Storage Bench Ikea - RM309/each

HEMMAHOS Bench Pad Ikea - RM49/each

STOCKHOLM Vase Ikea - RM39.90/each

GORLOSE Rug (carpet) Ikea - RM99/each

Kerusi (IG seller) - RM90/each

Stand Fan - RM279/each

Dah tu jer kot list harga.. kalau yg pinggan mangkuk tu semua korang boleh lah tengok kat IKEA ehhh.. banyak pilihan... hehe..

Ok settle cerita dining area... lepas nie nak cerita pasal decoration pulak.!

*********************

P/S:

Korang boleh baca Testimoni tudung ZIYA & INARA kat SINI ya!

Kalau korang tak pandai pakai tudung ZIYA & INARA.. jgn risau.. korang boleh refer pada tutorial yg Kak Neen buat seperti di bawah nie ya...

Korang kalau dah tengok tutorial nie confirm korangg akan rasa confident nak pakai tudung ZIYA and INARA nie... ramai dah customer Kak Neen bagi feedback camgini...

"Kak Neen.. lepas tengok tutorial Kak Neen.. terus kite rasa confident nak pakai shawl.. nie first time kite cuba pakai shawl tau.. tengok Kak Neen pakai senangg jerr.. so kite pun try la... eh betol lah.. senanggg jer pakai ZIYA Wide Long Shawl Kak Neen nih..."

"Instant Double Loop Kak Neen memang ohsem.. dua kali sarung jerr terus dah cantik terletak.. TQ kak neen buat tudung instant gorjes camgini..."

Hah.. gituuu katanya.. kalau korang tak percaya.. tonton lah video tutorial nie nie ya... 



Tutorial Wide Long Shawl - ZIYA



Tutorial Double Loop Instant Shawl - INARA


Wide Long Shawl - Ziya (Lilac)


Wide Long Shawl - Ziya (Silver)




Wide Long Shawl - Ziya (Dusty Pink)


Wide Long Shawl - Ziya (Blue)


ZIYA (Wide Long Shawl)
Normal Price: RM29.90/pc
Love Combo Promo: RM80 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 70 inch (Length) | 26 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*



Double Loop (Peach)



Double Loop (Grey)



Double Loop (Dusty Mint)



Double Loop (Blue)



Double Loop (Beige)

INARA (Instant Double Loop Shawl)
Normal Price: RM38.90/pc
Love Combo Promo: RM100 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 31 inch (Length) | 27 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*


Love 3 Mixed Combo Promo:  
RM26.70/pcs for ZIYA - Wide Long Shawl
RM33.30/pcs for INARA - Instant Double Loop Shawl


TO ORDER:
Whatsapp Kak Neen at 019-3769459 or email me at naazneenfaiqa@gmail.com 


Cepat you ollz.. jgn fikir2 lagi kalau dah berkenan ngan koleksi tudung terbaru dari Naazneen Faiqa by NeenaAnuar nie... as yg korang tahu.. kesemua koleksi Kak Neen.. once dah sold out... ianya tidak akan di restock lagi dah.. ingat yer.. restock is not available at Naazneen Faiqa by NeenaAnuar... hehehe.. so siapa cepat dia dapat ok! 

Love... Kak Neen!





Friday, January 5, 2018

Kenangan Posting Kisah VIRAL Baby Razin - Happy Sangat Bila Dapat Jumpa Keluarga Hebat Ni!

Hope tak terlewat utk Kak Neen ucapkan selamat tahun baru buat korang semua... apa azam tahun baru korang utk tahun 2018 nie??? Kak Neen tak penah set apa2 azam tahun baru sebab kalau boleh hari2 cuba nak ubah diri ke arah yg lebih baik... ckp macam senang nak ubah diri sendiri nie tapi hakikatnya itu lah yg paling susah..

contoh paling mudah selalu berazam nak ubah diri ke arah yg lebih baik dgn banyakkan berzikir dlm hati... tapi selalu jugak kantoi... mula2 jer zikir dlm hati.. lepas tu ternyanyi lagu Lelaki Teragung.. adoiyaiii.. bile terbabass jerrr teruss istighfar balik.. haha.. tu lah diri kite nie.. hakikatnya iman nie mudah sgt turun naik... waktu bersemangat bukan main lagi bersemangat.. sampaii masa setan cucuk skittt jer terusss lupa diri.. tu belum lagi part kawal nafsu nak shopping... ni paling susahhh nak ubahhh... huwaaaa.. tapi I'll never give up.. insyallah mohon moga allah permudahkan niat yg baik dgn jalan yg terbaik.. Kak Neen doakan buat korang jugak semoga apa jer azam korang dan impian korang di permudahkan oleh Allah SWT hendaknya!

Ok.. pagi tadi.. kat FB Kak Neen keluar memory story nie..

Untitled


YES... Exactly one year ago!

Dlm pukul 8:45 pagi.. Dpt Whatsapp dari en.teman.. pastu macam biasa lah Kak Neen nie kan sejenis spesis yg suka sharing is caring kannn.. Sumpah tak sangka posting yg pada Kak Neen sekadar berkongsi rasa dgn my followers boleh menjadik viral! Memang terkesimaa sgt dan till now masih rasa macam tak percaya ade posting dari Kak Neen ni yg berjaya masuk carta VIRAL di media social..😂

Dengan kutipan LIKERS sebanyak 18.1K, comments yg mencecah sebanyak 2.2K yg until now masih tak abis dan tak terbaca.. haha.. dan shared post sebanyak 9.9K.. seriously ini adelah salah satu kenangan terindah buat Kak Neen sepanjang aktif di media sosial kerana posting ini menjadi Viral dlm situasi yg sgt bermanfaat kepada netizen!

Hakikatnya di saat posting ini dibuat pada tahun lepas... Kak Neen sendiri sedang berhadapan dgn keadaan kesihatan yg sgt tidak memberangsangkan.. dok ulang alik hospital sampai lah seminggu selepas tu I was admitted at hospital utk menjalani pembedahan..

Ehhhhh... banyak betol cerita yg nak dikongsi kat blog.. dah setahun pun tak tercerita lagii.. hahhaha... :p

Ok hari nie nak bersempena dgn anniversary posting viral nie.. Kak Neen update lah disebalik tabir kisah viral Baby Razin nie yer...

Sejujurnya bile posting Kak Neen tu dah menjadi viral, Kak Neen takot pun ade jugak.. ye lah takot kene kecamm dik nonnnn.. haha.... ye lah... sebab setiap posting yg viral nie terkadang dari Viral boleh menjadi viral dlm bentuk kecaman kalau salah langkah kan.. but alhamdulillah tanpa di sangka posting Kak Neen ni viral dlm kondisi yg sgt positif!

Walaupun Kak Neen tak termampu nak baca kesemua komen yg beribu ribu lemon tuuu.. tapi Kak Neen ingat lagi.. ade terbaca satu komen dari seorang netizen nie yg ckp lebih kurang macam nie la.. "ade mintak izin tak amik gambar si ayah dan si anak nie? tak elok lah amik gambar curi2 macam nie.. berkemungkinan tuan punyer badan tak selesa bile gambar nya di ambil secara sembunyi-sembunyi macam ni!"

Ok.. bile terbaca komen macam tu.. terus Kak Neen terasa macam susah hati jugak lah... maybe ade betol nya kan.. apatah lagi Ustaz Firdaus (ayah razin) adelah seorang OKU yg cacat penglihatan.. takot jugak kot2 kalau dia tahu yg gambar dia di ambil nie viral which membuatkan dia rasa tak selesa ke kann..

So selepas sehari (6hb Jan 2017), Kak Neen memberanikan diri PM Ustaz Firdaus dekat FB dia.. Kak Neen asalnya tak tahu macam mana nak contact dia.. tapi nasib baik lah lepas posting tu dah viral.. ramai kenalan Firdaus yg tag FB Firdaus dekat ruangan komen tu.. So dari situ lah Kak Neen terus add Firdaus di FB dan terus PM dia..

Kak Neen kenalkan diri Kak Neen dan mengaku pada Firdaus yg lakik Kak Neen amik gambar Firdaus & Baby Razin secara sembunyi2 dlm LRT tu.. mula2 conversation tu terus Kak Neen mintak maaf banyak2 kat Firdaus seandainya gambar yg di ambil secara sembunyi tu memberi impak yg tidak selesa kepada dia sehinggakan ianya menjadi viral..

Alhamdulillah.. Ustaz Firdaus memang sgt baik orangnya.. dia tak marah pun dgn apa yg berlaku.. malah dia pun rasa bersyukur dan berterima kasih kerana posting tu dpt memberi manfaat yg baik dan positif terhadap netizen.. lebih2 lagi pandangan masyarakat terhadap golongan OKU yg sentiasa tersisih dan di pinggirkan!

Disebabkan rasa ingin mengenali org hebat seperti Ustaz Firdaus nie.. so kami lakik binik buat keputusan utk berjumpa keluarga hebat ini secara in person.. alhamdulillah Firdaus tak menolak pun.. pada 8hb Jan 2017 kami berjumpa.. kami pada awalnya dah offer utk jemput keluarga hebat nie dari kediaman mereka di sentul.. tapi Firdaus tetap nak naik LRT kerana dia kata dia dah biasa naik LRT utk ke sana ke mari..

So dlm lepas Zohor kami tunggu Firdaus sekeluarga di LRT Ampang...

Untitled


En.teman yg pegi sambut diaorg...

Untitled


Masuk kereta jer.. Unty Neen terus toleh ke belakang.. alolololoooooo.. comeyyy nyaaaaa anak solehhh niee... Baby Razin memang sgt2 comel dan baik.. diam jer dia sepanjang perjalanan ke tempat makan.. hehe..

Untitled

Unty Nin excited for the first time dukung baby razin..! hehe..

Kiteorg lunch sesama.. waktu lunch nie macam2 lah yg kami berkongsi cerita.. kenal mengenali antara satu sama lain dgn lebih dekat lagi.. Serious Kak Neen tak tahu yg Firdaus nie seorang ustaz.. dia jugak seorang tahfiz... sumpah kak neen ngan en.teman rasa diri nie kecikkkkkk sgt2 kalau nak di bandingkan dgn org hebatttt macam firdaus dan isterinya nie..

Ye lah.. kite yg celik ni pun tak mampu nak bergelar seorang tahfiz... dia seorang yg cacat penglihatan tetapi Allah berikan dia nikmat celik mata hati! Firdaus sempat berkongsi cerita yg asalnya dia dilahirkan sempurna.. tapi waktu dia kecik dulu dia demam panas rasanya so dia di masukkan ke dlm incubator... then nurse kat hospital tak tutup mata dia dgn betol.. so sinaran pancaran UV dlm incubator yg dah merosakkan penglihatan beliau!

Isteri Firdaus.. Hidayah pulak memang di lahirkan cacat penglihatan.. tapi Hidayah masih boleh melihat sedikit dgn jarak penglihatan yg dekat di waktu siang.. kalau malam dlm rumah ade lampu dia masih boleh lihat kalau kat luar langsung tak nampak katanya..

Pasangan hebat nie ceritakan lagi detik baby Razin lahir ke dunia.. memang ade ahli keluarga mereka yg nak bantu mereka menjaga baby razin memandangkan keadaan pasangan nie yg mungkin sukar nak mengurusan anak sendiri diatas faktor keterbatasan penglihatan mereka.. tetapi mereka tekad utk terus menjaga baby razin sejak dia di lahirkan lagi...

Mereka jugak berkongsi kisah di mana baby razin seakan-akan memahami ibu dan ayah dia yg tidak dpt melihat... penah satu ketika, razin selamatkan ayah dia daripada terlanggar tiang lampu ke sebatang pokok apa entah.. sorry dah setahun kak neen pun dah lupa dah.. ahahhaa..

Kemudian Firdaus berkongsi jugak macam mana cara dia melayari dunia social media..

Untitled


Actually ramai jugak yg komen kat posting viral tu dan bertanya.. macam mana Firdaus boleh melayari dunia internet sedangkan dia cacat penglihatan? Haaa... ini lah jawapanya... dlm gambar kat atas nie Firdaus tunjukkan cara bagaimana dia melayari dunia internet melalui smart phone.. diaorg tak boleh melihat tapi diaorg masih boleh mendengar.. skg nie dunia dah terlalu canggih guysss.. tidak ada apa yg mustahil... dgn smart phone skg nie ade jer aplikasi utk golongan org kurang upaya seperti mereka nie.!

Untitled

Setelah beberapa jam kami berkongsi pengalaman dan cerita.. tiba lah masa utk pulang.. Sempat lah merakamkan gambar kenangan bersama2..

Untitled


Dalam kereta.. sempat Unty Neen selfie ngan baby Razin... haih.. comey sgt2 lah dia nie.. geramm betol Unty Neen ngan diaa.. hehe..

Untitled


Untitled


The sweetest moment everrrrr!!! Kak Neen love this moment very muchh... Razin mengatukkkk.. tapi tak merengekkk pun.. senyapp jerr.... tahu2 dah sayuupp mata dia.. hehee..


Untitled


Untitled


Kami hantar keluarga hebat nie sampai ke rumah mereka di sentul... kami nak hantar diaorg sampai ke atas.. tapi diaorrg kata takpe.. diaorg dah biasa sgt dgn rutin macam nie..

Serious Kak Neen rasa kerdil sgttt diri nie lepas berjumpa dgn keluarga hebat nie!! banyak betol yg kami berdua bermuhasabah diri sendiri... kami yg sempurna ni kadang banyak mengeluh kadang tu kalau kene panjat tangga lebih skit.. malas nak buat itu.. merungut nak buat ini.. itu lah manusia kan... lupa nak bersyukur.. bile Allah bagi nampak situasi macam nie.. kalau tak reti nak bermuhasabah diri sendiri lagi tak tahu lah nak kata apa... huhuu...

Lepas viral nya kisah nie di media social.. memang ramai lah yg message Kak Neen tanyer pasal keluarga hebat nie.. alhamdulillah terlalu ramai yg prihatin.. ade yg berikan wang sumbungan dan ramai jugak yg memberikan sumbangan dlm bentuk barangan kepada keluarga hebat ini..

Yang mana salurkan pada Kak Neen utk sampaikan kepada mereka.. dah pun Kak Neen sampaikan hajat kalian pada keluarga hebat ini..

Untitled
Nie salah seorang followers Kak Neen yg mintak Kak Neen sampaikan hadiah baby stroller utk Razin!

Pada 11hb February 2017, Kak Neen & en.teman ke Sentul utk bertemu lagi sekali dgn keluarga hebat nie... nak sampai kan hadiah dan sumbangan yg diberi kepada mereka..

Untitled


Untitled


Untitled


Razin makin besar makin comel laa... mata dia bolat sgt2.. gerammmm aihhhh! hehehe..

Dah lama jugak Kak Neen pun tak jumpa keluarga hebat nie.. hari tu ade plan nak jumpa tapi Ustaz Firdaus pun busy.. then kami pulak bersambung busy.. Insyallah soon we try to catch up again.. dah besar dah baby razinnn... rinduu sgt kat dia! heheh..

Hari tu waktu viral.. sempat lah jugak Kak Neen snapshot few viral page yg buat highlights on this post.. saja lah Kak Neen nak abadi kan kat dlm diary alam maya kak neen nie...

Untitled


Untitled

Untitled



Untitled


Untitled


Untitled


Untitled


Untitled


Rasanya banyak jer lagi kat page2 lain dan jugak kat TV pun ade dpt liputan kalau tak salah.. tapi tak dpt nak snapshot semua... yg ade ni pun dah cukup lah utk diabadikan sebagai kenang kenangan.. hehheeh..

Yeahh.. legaaa dah dpt settlekan satu hutang entry yg berusia setahun nie.. hahaha.. lepas nie nak update story sakit pulak.. tunggu 'anniversary' cerita sakit nie pulak nanti eh.. hehehe....


P/S:

Untitled
Customer yg happy dgn tudung Inara Double Loop!! dah order sekali pastu terus repeat order buat kali kedua! hehehee...

So guys... siapa yg masih belum sempat grabbbb tudung wide long shawl ZIYA dan jugak tudung instant double loop INARA.. korang boleh grab it now tau... Utk tudung INARA color beige adelah antara color yg akan mendahului carta utk sold out ok.. as for now dah tinggal very2 limited pieces dahhh sgt nie.. so siapa cepat dia dpt... utk tudung ZIYA pulak color dusty pink pulak yg akan mengikuti jejak langkah color olive green utk berada dlm carta sold out di tangga yg kedua... hehhee..

Korang boleh baca Testimoni tudung ZIYA & INARA kat SINI ya!

Kalau korang tak pandai pakai tudung ZIYA & INARA.. jgn risau.. korang boleh refer pada tutorial yg Kak Neen buat seperti di bawah nie ya...

Korang kalau dah tengok tutorial nie confirm korangg akan rasa confident nak pakai tudung ZIYA and INARA nie... ramai dah customer Kak Neen bagi feedback camgini...

"Kak Neen.. lepas tengok tutorial Kak Neen.. terus kite rasa confident nak pakai shawl.. nie first time kite cuba pakai shawl tau.. tengok Kak Neen pakai senangg jerr.. so kite pun try la... eh betol lah.. senanggg jer pakai ZIYA Wide Long Shawl Kak Neen nih..."

"Instant Double Loop Kak Neen memang ohsem.. dua kali sarung jerr terus dah cantik terletak.. TQ kak neen buat tudung instant gorjes camgini..."

Hah.. gituuu katanya.. kalau korang tak percaya.. tonton lah video tutorial nie nie ya... 



Tutorial Wide Long Shawl - ZIYA



Tutorial Double Loop Instant Shawl - INARA


Wide Long Shawl - Ziya (Lilac)


Wide Long Shawl - Ziya (Silver)




Wide Long Shawl - Ziya (Dusty Pink)


Wide Long Shawl - Ziya (Blue)


ZIYA (Wide Long Shawl)
Normal Price: RM29.90/pc
Love Combo Promo: RM80 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 70 inch (Length) | 26 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*



Double Loop (Peach)



Double Loop (Grey)



Double Loop (Dusty Mint)



Double Loop (Blue)



Double Loop (Beige)

INARA (Instant Double Loop Shawl)
Normal Price: RM38.90/pc
Love Combo Promo: RM100 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 31 inch (Length) | 27 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*


Love 3 Mixed Combo Promo:  
RM26.70/pcs for ZIYA - Wide Long Shawl
RM33.30/pcs for INARA - Instant Double Loop Shawl


TO ORDER:
Whatsapp Kak Neen at 019-3769459 or email me at naazneenfaiqa@gmail.com 


Cepat you ollz.. jgn fikir2 lagi kalau dah berkenan ngan koleksi tudung terbaru dari Naazneen Faiqa by NeenaAnuar nie... as yg korang tahu.. kesemua koleksi Kak Neen.. once dah sold out... ianya tidak akan di restock lagi dah.. ingat yer.. restock is not available at Naazneen Faiqa by NeenaAnuar... hehehe.. so siapa cepat dia dapat ok! 

Love... Kak Neen!





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails