COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, January 5, 2017

Kasih Seorang Ayah... Biar Buta Mata.. Jangan Buta Hati!



Pagi tadi en.teman whatsapp aku gambar nie!

 

Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... sebakkkkk.. bergenang air mataaaaaaa aku!!!   Almost nak menitiskan air mata tapi nasib dpt kawal sbb dah masuk duduk dlm office.. sobs... sobs..

 

Touching sgt tengok kedua-dua anak beranak nie!  Kasih seorang ayah yg tak berbelah bahagi terhadap anak dia... sanggup carry beg penuh satu badan dan di tangan nya! 

 

Elok pulak waktu en.teman snap gambar tu anak dia pandang camera... masyallahhh.. comel sungguh anak dia.!

 

Siapa yg tak tersentuh hati di saat melihat kasih seorang ayah yg cacat penglihatannya terhadap seorang anak!

 

Aku bile tengok gambar nie... memang aku rasa sedih dan sebakk... but at the same time.. aku tidak dpt menafikan yg aku merasa kecewa dan terkilan dengan segelitir golongan insan yg aku kenali yg mana mereka malas berusaha... mereka tidak bekerja demi keluarga dan anak2 mereka.. mereka abaikan tanggungjawab mereka terhadap anak2 mereka... dan yang paling menyedihkan apabila golongan ini sering menyalahkan takdir kehidupan mereka yg menjadi punca mengapa mereka hidup sengsara…

 

Adelah sangat tidak adil utk menyalahkan takdir kehidupan sedangkan kite sendiri yg malas nak berusaha.. Allah telah kurniakan cukup segala sifat tubuh badan... tidak ade satu cacat cela pada diri kite.. mengapa tergamak hendak menyalahkan takdir hidup?

 

Cuba lihat pada gambar nie.. seorang ayah yg cacat penglihatannya.. lihatlah bagaimana dia menguruskan anak yg dikendong nya... kemas.. bersih... segak.. bergaya.. tidak nampak kesusahan pada riak wajah keluarga ini.. Cuma kite yg melihat ini sebagai manusia yg punya hati dan perasaan... macam2 yg kite rasakan apabila melihat situasi seperti ini.. Hati kite sgt mudah tersentuh.. kite automatik akan merasa kesian pada si syah yg tidak dpt menatap wajah comel si anak... kite jugak merasa kesian pada si anak yg seolah-olah terpaksa menyusahkan si ayah menghantarnya ke taska (mungkin) demi utk mencari rezeki yg halal buat mereka sekeluarga!

 

Tapi hakikatnya.. mungkin keluarga ini tidak merasa susah pun dengan apa yg mereka lalui.. mungkin mereka merasa bersyukur dgn apa yg mereka lalui.. sebagai ibubapa.. sudah pasti mereka merasa bersyukur dan gembira kerana mereka dpt melahirkan zuriat yg begitu sempurna.. dan sebagai anak yg masih terlalu kecil itu.. di harapkan apabila sudah besar nanti dpt mengingati pergorbanan si ayah dan juga si ibu yg bersusah payah utk membesarkannya!

 

Aku pasti kalau si ayah yg cacat penglihatan ini mahu menyalahkan takdir hidupnya.. sudah pasti dia akan mengambil jalan mudah utk hidup merempat di kaki lima bersama keluarganya.. dan sudah pasti jugak dia akan mengabaikan tanggungjawab terhadap anak nya yg comel itu.!

 

Kalau nak diikutkan... orang yg cacat tubuh badannya lebih lagi mampu utk menyalahkan takdir kehidupan mereka.. tetapi dunia skg dah terbalik.. manusia yg Allah telah kurniakan nikmat kehidupan yg sebaik-baiknya.. sihat tubuh badan mereka.. mampu utk bekerja dan menyara kehidupan anak-anak dan keluarga... tetapi malangnya mereka mengambil jalan mudah.. mereka tidak mahu bekerja... mereka memberikan seribu satu alasan mengapa mereka tidak mampu berusaha demi mencari rezeki buat keluarga mereka... dan kesudahannya mereka hanya mahu hidup dgn cara yg paling mudah iaitu hidup atas belas ihsan orang lain terhadap diri mereka!  Ini yg sgt menyedihkan dan yg aku kesalkan..

 

Betol lah orang selalu berkata.. dlm hidup ini... kite jgn selalu tengok mendongak ke langit.. dlm erti kata lainnya.. kite jgn selalu lihat kehidupan orang lain yg lebih tinggi kedudukkannya dari diri kite.. kerana selama mana kite pandang org yg lebih tinggi dari kite.. maka selama itu lah kite tidak akan pernah merasa bersyukur dgn apa yg kite miliki!

 

Yang sebaik-baiknya adelah kite perlu melihat kehidupan orang yg lebih rendah kedudukannya dari kehidupan kite.. kite tengok dan banding kan kehidupan kite dgn org yg lebih susah dari kite supaya kite dpt menginsafi diri kite sendiri.. dari situ baru tah kite tahu nak bersyukur.. baru kite dpt menilai erti hidup dgn sebuah kesyukuran!  Kalau kite tak bersyukur itu bermakna kite kufur dgn nikmat Allah... apa jua yg kite miliki kite sentiasa rasa tak cukup dan tak berpuas hati!  

 

Seandainya kite hidup dlm keadaan sentiasa bersyukur.. insyallah kite akan sentiasa rasa tenang dah bahagia... ambil contoh seperti gambar anak beranak nie tadi... mereka kite nampak macam kurang dari segi satu sudut kecacatan pada si ayah.. tetapi Allah berikan mereka sebuah kebahagiaan dgn memiliki anak yg sgt comel dan aku yakin mereka memiliki sebuah keluarga yg sgt bahagia! Tetapi cuba kite fikirkan sebaliknya pulak... mungkin ade sebuah keluarga yg kaya raya... milki segala-galanya... tetapi mereka tidak memiliki kebahagian dlm rumahtangga mereka.!  

 

Aku sendiri amik itibiar dari kisah dua beranak nie tadi..  Alhamdulillah... Allah bagi aku nikmat kehidupan bersama en.teman dlm segala sudut... tetapi Allah masih belum kurniakan aku rezeki utk memiliki rumah dan zuriat sendiri.. seandainya aku tidak berpuas hati dgn apa yg belum aku miliki ini... itu bermakna aku tidak bersyukur dgn limpahan nikmat rezeki yg Allah telah berikan pada kehidupan kami selama hari ini!  So selalu kene ingatkan diri sendiri.. jgn mengeluh.. jgn merungut.. kene selalu ingat nasib insan lain yg mungkin lebih teruk ujian buat mereka!

 

Allah Maha Adil..  setiap insan ade dugaan, kekurangan, kelebihan dan nikmat kehidupan nya yg tersendiri... Allah sentiasa sayangkan hambaNYA..

 

Cuma sayang terkadang ade hambaNYA yg sanggup menganiaya diri sendiri dgn memperjudikan nasib dan masa depan mereka sendiri dgn menyalahkan orang lain yg kononnya tidak memberi mereka bantuan!  Lebih menyedihkan bile kite dah bagi bantuan akhirnya kite jugak yg ditikam nya kembali... di manakah letaknya sifat syukur dlm diri mereka?

 

Sama ade mereka sedar ataupun tidak, hakikatnya mereka sendiri yg membutakan mata hati mereka utk melihat dan mengambil iktibar dari kisah kehidupan insan mulia seperti lelaki ini yg buta penglihatannya.. namun masih mampu memberikan kasih sayang yg terbaik buat anaknya!

 

Moga apa yg kite lihat ini boleh dijadikan sebagai sebahagian iktibar dan sebab musabab utk kite muhasabah diri kite sendiri..

 

Pagi tadi lepas aku dpt whatsapp dari en.teman nie.. aku terus call dia... sebakk jer suara en.teman.. dia kata dia tak leh tengok gambar tu... memang dia sebakk giler2.. dia sendiri tengok ngan mata kepala dia macam mana si ayah tu bermain dan layan anak dia dalam train... baby tu cute sgt2 dia kata... and ayah tu memang jelas nampak sayang sgt2 kat anak dia!

 

Ok nie something yg aku tak nak cerita sebenarnya.. tapi aku rasa aku terpaksa jugak cerita supaya iaya boleh dijadikkan info yg berguna buat kite semua khususnya para isteri... 

 

Pagi tadi sebelum nak keluar rumah.. aku mintak en.teman duit sebab aku dah kehabisan cash in hand.. disebabkan aku malas nak berhenti singgah kat bank.. so aku amik jer lah RM100 yg ade dlm wallet en.teman... *kiteorg lakik binik nie memang tak suke carry cash banyak2..* disebabkan en.teman senang nak keluarkan duit kat tempat keje dia.. so aku memang amik abis duit dia RM100 and tinggalkan dlm RM7 jer kalau tak salah aku..

 

Tapi waktu aku nak tinggalkan RM7 tu kat dlm wallet dia pagi tadi.. aku memang ade satu perasaan yg macam takot kalau terjadi apa2 kat lakik aku kesian pulak dia takde cash in hand.. contohnya dia terpaksa amik grab car ke... or apa2 hal emergency lah yg memerlukan cash in hand before dia sempat sampai office utk keluarkan cash... tapi en.teman ckp.. takpe.. cukup RM7 tuuu.. dia suruh aku amik jer terus RM100 tuu... tapi waktu tu aku masih macam berkira-krai antara nak amik RM50 jer dulu ataupun amik RM100 terus.. tapi bile en.teman kata takper amik jer terus RM100 tu.. so aku pun amik lah...

 

Sekalii rupaa-rupanyaaa memang betol pun ade hal yg nak terjadi..

 

En.teman ckp kat aku tadi.. “nasib ade RM7 dlm wallet... dpt lah jugak I sedekahkan kat anak yg comel ngan ayah nya yg cacat penglihatan tu!

 

Huwwwwwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... terussss aku sedihhh and rasa bersalah sangat2.. terus aku ckp kat en.teman... “I should not take that money from you!!! At least you have more money to give them!”

 

Then en.teman kata .. “takper.. mana kite tahu.. insyallah ade rezeki diaorg lagi nanti di masa hadapan!”

 

Serious aku rasa agak ralat jugak lah.. rasa bersalah pun macam ade gak.. just feel like so selfishh.. rasa macam jahat giler aku nie gie amik semua duit lakik aku.. sampaikan dia nak buat kerja baik agak terbantut! Uhukk.. uhuk...

So ini lah pengajaran yg besar gak utk diri aku.. lain kali takmo dah amik duit dari wallet lakik sampai licin.. kene jugak tinggal balance at least RM50 utk keperluan dia before dia keluarkan duit lagi..

 

Apa pun aku sentiasa mendoakan yg terbaik buat keluarga nie... moga di permudahkan segala urusan buat mereka hekdaknya! Aminnn...

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sebak sangat tgk

Shahida Dzulkafli said...

Pengajaran yang berguna untuk yang memabaca..
Perkongsian yang bagus..

PeRdU cINta said...

Allahu...sebak..moga kelak anak yang sempurna ini tidak mensia siakan ibu ayahnya...ibu bapa yang sempurna pun belum tentu buat apa yang ayah ini lakukan..subhanAllah.

Adam said...

selamat tahun baru.

Adam said...

Malam nanti saya baca ni.

YB Shehan said...

terharu..

Hazwani Azali said...

Semoga Allah s.w.t permudahkan urusan mereka

Loh Boon Keat said...

Subhanallah.

rossi rossa said...

sgt2 tersentuh.......

tiga lalat said...

hi kak jiran, teringat wak dulu kat dlm bsn ade couple buta pakcik makcik ni ade anak cute je petah cakap., ingat mulanya anak ni normal, tapi bila lama2 wak tgk anak tu pon buta gak., sian kann.,

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails